Elindul a magyar EUREKA elnökség

Magyarország nevében Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért felelős államtitkára Jeruzsálemben ünnepélyes keretek között átvette az EUREKA együttműködési program elnöki tisztségét.

Hazánk 2011. július 1-jén kezdi meg a K+F projektek támogatására és koordinálására létrehozott, idén 25 éves szervezet vezetését.
Az EUREKA fennállásának 25. évfordulója alkalmából az izraeli elnökség 2011. június 22-én ünnepélyes gálarendezvényt szervezett Jeruzsálemben, amelynek keretében elfogadták az EUREKA 25. évfordulójára készült Nyilatkozatot, majd az izraeli ipari, kereskedelmi és munkaügyi miniszter hivatalosan is átadta az elnökséget Magyarországnak. Magyarország a 2011. júliustól 2012. június végéig terjedő időszakban látja el az EUREKA együttműködés elnökségi feladatait.

Az 1985-ben létrehozott EUREKA program célja Európa versenyképességének erősítése nemzetközi együttműködésben megvalósuló, piacközeli, K+F projektek támogatása és koordinálása révén. Az elnökséget betöltő államnak meghatározó szerepe van az EUREKA stratégiájának, politikájának alakításában, egy éven keresztül ő biztosítja az EUREKA-hálózat képviseletét nemzetközi fórumokon, tárgyalásokon. Az EUREKA projektek döntően vállalati részvétellel valósulnak meg, ezen belül is kiemelt figyelmet kap a kkv-k bevonása. A program egyik prioritása a vállalati és akadémiai szféra együttműködésének ösztönzése, a projektek megvalósításába a vállalatok partnereiként kutatóintézetek, egyetemek is bekapcsolódnak. Az EUREKA együttműködés tagja 27 EU tagország, valamint Horvátország, Izland, Izrael, Monaco, Norvégia, Oroszország, San Marino, Svájc, Szerbia, Törökország és Ukrajna - összesen 39 ország és az Európai Bizottság. Magyarország 1992-ben, a térségből elsőként csatlakozott a programhoz.

A magyar EUREKA elnökség fő prioritása az Európa 2020 stratégia céljainak megvalósítása érdekében az Innovációs Unió eszközei, az egységes piacot erősítő intézkedések és a Kisvállakozói Csomag innováció politikai elemeinek (az új finanszírozási formák és a kereslet oldali elemek) erősítése és az ezek közötti összhang megteremtése. A magyar elnökség kiemelten fontosnak tartja a jobb üzleti környezet biztosítását a kkv-k számára.

Jelenleg 16 magyar részvételű EUREKA projekt van folyamatban, amelyek közül 6 magyar vezetésű, magyar vállalatok kezdeményezésén alapuló projekt. Az elmúlt közel 20 év során több mint 70 olyan EUREKA projekt zárult le sikeresen, amelyben magyar vállalatok, egyetemek, kutatóintézetek vállaltak szerepet. A magyar részvételű EUREKA projektek számos technológiai területen - infokommunikáció, biotechnológia, gyártástechnológia, környezetvédelmi technológiák stb. - mutatnak fel piacon hasznosítható eredményeket. A magyar szervezetek sikeresen kapcsolódtak be az EUREKA klaszter programokba is elsősorban az ICT területén (CELTIC – telekommunikáció; CATRENE – nanoelektronika, EURIPIDES – intelligens rendszerek).