Nemzetközi kapcsolatok

szabo_bela.jpg
A Tudományegyetemi Karok a nemzetközi kapcsolatok egyre bővülő körével büszkélkedhet. Manapság az egyetemek számára elengedhetetlen, hogy minél szélesebb körben kínáljanak magas színvonalú külföldi részképzési lehetőségeket hallgatóik számára.
Számos olyan együttműködésünk van, melyek keretein belül hallgatóink külföldi partneregyetemeink diplomáját is megszerezhetik és ezzel hatalmas előnnyel indulhatnak a munkaerőpiacon. A lehetőségek palettája széles és nyitott minden diákunk számára, csak élni kell a lehetőséggel. A DE TEK által indított magas számú angol nyelvű programoknak köszönhetően évente több száz, a világ minden tájáról érkező, külföldi diákkal bővül a hallgató létszám, mely magyar anyanyelvű hallgatóink számára is lehetőségeket rejt, hiszen fejleszteni tudják idegen nyelvtudásukat.

Prof. Dr. Szabó Béla
stratégiai és külkapcsolati elnökhelyettes


Nemzetközi Kapcsolatok Központja


blanardenissza.jpgA Nemzetközi Kapcsolatok Központja az Elnöki Hivatal részeként szolgáltató szemlélettel, hallgatóbarát munkahelyi környezetben igyekszik megfelelő tájékoztatást és magas színvonalú ügyintézési lehetőséget nyújtani a Tudományegyetemi Karok magyar és külföldi hallgatói részére. A Központ kezeli a Tudományegyetemi Karok hazai és nemzetközi kapcsolatait, melyek tekintetében kiemelt feladatai az alábbiak.

 • DE TEK-szintű együttműködési megállapodásokat készít elő és gondoz,
 • kapcsolatot tart az egyetemen kívüli szervezetekkel, kapcsolatot vesz fel a leendő partnerekkel,
 • a DE TEK-re érkező és a kiutazó delegációkkal kapcsolatosan szervezési feladatokat lát el abban az esetekben, amikor a fogadó vagy a küldő személy a TEK Vezetőségének tagja (biztosítás, utazási határozatok, elszámolások, stb.),
 • az ERASMUS programmal kapcsolatos ügyviteli tevékenységet végez, illetve az egyéb mobilitási pályázatokkal és azok megvalósításával kapcsolatos ügyeket intézi (pályáztatás, tanulmányi szerződések kötése, személyes tanácsadás, a tutori rendszer működtetése, stb.),
 • ellátja a pályázatokon nyertes hallgatók kiutaztatásával kapcsolatos teendőket (partnerek értesítése, szerződéskötések, stb.),
 • a külföldi hallgatók egyetemi szintű fogadását megszervezi (regisztráció, orientációs nap, stb.),
 • kiadványokat és reklámhordozókat készíttet,
 • az angol nyelvű képzési programok komplex szervezését végzi (oktatási vásárokon való megjelenés, reklámanyagok készítése, szabályzatok, tantervek, honlap, bulletin, óradíjak elszámolása, általános információ-szolgáltatás, stb.).

Blanár Denissza
központvezető

Nemzetközi megállapodások


A Tudományegyetemi Karok szintjén az alábbi konkrét együttműködéseket kezeljük. Ezeken felül egyetemi szinten számos együttműködési keretmegállapodás van érvényben, valamint karaink is aktív szakmai kapcsolatokkal rendelkeznek külföldi intézményekkel. A Nemzetközi Kapcsolatok Központja örömmel segít az alábbi megállapodások keretei között kezelhető mobilitások esetében.

pdf Atlantis program - a Grand Valley Állami Egyetemmel (USA) és a Krakkói Közgazdaságtudományi Egyetemmel (Lengyelország) működő hallgatói csereprogram a KTK hallgatói számára.
pdf Megállapodás az Grand Valley Állami Egyetemmel (USA) - hallgatói és oktatói cseréket elősegítő megállapodás, mely lehetőséget nyújt az Atlantis program által nem lefedett egyéni mobilitásokra is.
pdf Megállapodás a Monterrey-i Egyetemmel (Mexikó) - hallgatói és oktatói cseréket elősegítő megállapodás.
pdf Megállapodás az Információtechnológiai, Mechanikai és Optikai Nemzeti Kutatóegyetemmel (Oroszország) - hallgatói és oktatói cseréket megalapozó keretmegállapodás.
pdf Megállapodás a Chongqing-i Természettudományi és Technológiai Egyetemmel (Kína) - hallgatói, oktató cseréket és közös tudományos munkát megalapozó keretmegállapodás.
pdf Megállapodás a Huaihua Egyetemmel (Kína) - hallgatói, oktatói cseréket és közös tudományos munkát megalapozó keretmegállapodás.
pdf Megállapodás a Rózsahegyi Katolikus Egyetem Pedagógiai Karával (Szlovákia) - a tanárképzés és a pedagógia területein történő együttműködést elősegítő keretmegállapodás.
pdf Megállapodás a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-Európai Tanulmányok Karával (Szlovákia) - hallgatói és oktatói cseréket megalapozó keretmegállapodás.


Az ERASMUS program


Az ERASMUS program az Európai Közösség egész életen át tartó tanulás keretprogramjának része, melynek fő célja a felsőoktatásban résztvevő hallgatók, oktatók és adminisztratív személyzet nemzetközi mobilitásának támogatása. A program a neves filozófusról, teológusról, humanistáról Rotterdami Erasmusról (1465-1536) kapta a nevét. Az Erasmus az Európai Bizottság egyik legsikeresebb és legismertebb programja, mely mostanáig több mint 2,3 millió egyetemi hallgató mobilitását segítette elő Európában. Az egykori Erasmus hallgatók szerint az Erasmus tapasztalat a végzés utáni munkakeresést is megkönnyítette számukra.
Külföldi tanulmányutak és szakmai gyakorlatok folytatásához az ERASMUS jelenleg a legnépszerűbb csereprogram.
Az Erasmus hallgatók 60%-a nő és a kiutazó hallgatók 80%-a a családban az első, aki külföldön is tanul. A program konkrét célja mennyiségében és minőségében növelni a:
 • Hallgatói és oktatói mobilitást
 • Nemzetközi projektek számát
 • Felsőoktatási intézmények / vállalkozások közötti együttműködést

Az európai hallgatói és oktatói mobilitás nagyságrendjének növelése és minőségének a javítása úgy, hogy 2012-re az Erasmus hallgatók száma elérje a 3 milliót (az Erasmus korábbi szakaszaival együttesen)
A felsőoktatási tanulmányai alatt egy adott hallgató csak egyszer kaphat külföldi Erasmus tanulmányi periódusra, és egyszer kaphat Erasmus szakmai gyakorlati periódusra ösztöndíjat.
A Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok 201 európai célegyetemmel áll Erasmus partnerkapcsolatban és összesen 319 bilaterális együttműködéssel rendelkezik. A partneregyetemek listája itt érhető el.
Az ERASMUS program keretében kiutazó hallgatók legalább 3 hónapot, és legfeljebb 1 évet tölthetnek el az európai partneregyetemeken. A támogatás összege tanulmányokat folytató és a szakmai gyakorlaton résztvevő hallgatók esetében egyaránt 440 EUR/hó.


Hírek - Nemzetközi Kapcsolatok Központja

Internship opportunity at Formium Development Ltd.

2014. február 05.

The Formium Development Ltd. offers internship opportunity for students or new graduates in central London. Formium is a development consultancy focusing on creating effective solutions, which allow our clients to identify and build on their strengths. Our aim is to help individuals and teams improve performance and become more engaged and more fulfilled within their work.
bővebb információ >

Europe Scholarship Würzburg

2014. január 23.

With the aim of fostering the European idea of student exchange, the University of Würzburg, together with the University of Applied Sciences Würzburg, and the University of Music Würzburg are offering Europe Scholarships to students of European Union countries.
bővebb információ >

Ösztöndíj Közép- és Kelet-Európai egyetemekre

2014. január 13.

A 2000-ben életre hívott Nemzetközi Visegrádi Alap (IVF) küldetése a Szlovákia, Csehország, Magyarország és Lengyelország közti kölcsönönös együttműködés elmélyítése, a szerződő felek országai közti kapcsolatok szilárdítása.
bővebb információ >

A brunei kormány ösztöndíj kiírása

2014. január 07.

A Brunei Szultanátus felsőoktatási állami ösztöndíjat ajánl fel angolul jól tudó diákok részére a 2014-2015-ös tanévtől.
bővebb információ >

Erasmus hallgatói véleményekÖnbizalomnövelő Erasmus

nkk-pappmarton.jpg Az ERASMUS ösztöndíjprogram sok szempontból nagyon jó választásnak bizonyult: számomra a szakmai és a hétköznapi nyelvismeret fejlődésén túl a világ minden sarkából érkező hallgatók megismerése jelentette a legtöbbet - sokukkal ma is tartjuk a kapcsolatot. Amellett, hogy a program biztos hátteret ad a külföldi tanulmányokhoz, az idegen környezetben való helytállás nem kevés önbizalommal is ellát.

Papp Márton, szociológia szakos hallgató

Nyelvtanulás városlátogatással

nkk-borbelyzita.jpg A Linzben töltött félév számomra nagyban segített a nyelvtanulásban, ráadásul nemcsak a német, hanem az angol nyelvtudásom is sokat fejlődött a félév során. Néhány kirándulás során lehetőségem volt megismerni Ausztriát nagyobb városok (pl. Bécs, Salzburg) és nevezetes helyek (pl. Mauthausen) meglátogatásával. Ezenkívül rengeteg országból érkeztek a cserediákok, így a félév során lehetőségünk volt megismerni egy kicsit egymás kultúráját (pl. Stammtischek alkalmával), valamint rengeteg barátság köttetett a félév során, melyek közül sok talán egy életre szól.

Borbély Zita, jogász hallgató

Új kultúrális dimenziók

nkk-semseiagnes.jpg
Nehéz megfogalmazni, hogy mit nyújtott nekem ez az egy év, mert olyan élményekkel gazdagodtam, amikre még 80 évesen is szívesen fogok visszaemlékezni. Rengeteg új barát, más kultúrák, szokások, ország és számtalan egyéb dimenzió nyílt ki előttem az ösztöndíjnak köszönhetően. Én mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy bátran vágjon bele, mert mindenképpen megéri!

Semsei Ágnes, jogász hallgató  

High-tech szakmai gyakorlat

nkk-zsadanyimark.jpg Belgiumban egy kórház sport részlegén töltött hónapjaim alatt molekuláris biológusként high-tech körülmények között dolgozhattam és nap mint nap új dolgokkal, szakmai feladatokkal találkoztam. Sportolók és orvosok segítségével tudtam szakmai tudásomat bővíteni, de ami talán még fontosabb, nemzetközi ismerősöket sikerült szereznem mely a jövőben akármikor hasznos lehet. Alkalmam volt Brugge városát is jobban megismerni, mivel ott laktam, illetve Gentet, ahol a genti egyetemen voltam Erasmus hallgató. A nyelvtudásomat illetően az angol nyelvvel boldogultam, mivel kint mindenki beszél angolul.

Zsadányi Márk, molekuláris biológus szakos hallgató

Északi egzotikum

nkk-vajdajudit.jpg Életem egyik legjobb döntése volt az a félév, és valószínűleg nem sokan mondják ennek az ellenkezőjét. Litvánia mindent megadott, többet is, mint amire számítottam. Sokszínű kis ország, tele izgalmas dolgokkal, nem tipikus Nyugat, hanem egy csipet északi egzotikum. :-) Sokszínű, mindent megtalálsz benne, ugyanakkor nem veszti el tipikus litván jellegét. Az oktatást a gyakorlatiasság, a pontosság, precizitás ösztönzése jellemzi, van mit tanulni tőlük!

Vajda Judit, gazdálkodás és menedzsment szakos hallgató

Leuvent mindenki imádja

nkk-tothzsofia.jpg
Belgium a szívem csücske. Olyan kellemes életstílusban élnek itt az emberek, amit hamar meg lehet szeretni. Kedves, rendes, szorgalmas emberek, de tudnak és szeretnek is élni, szórakozni, sportolni, és nem mellékesen, szerintem az egyik legtoleránsabb nép a flamand. Akármelyik városban sétálgatsz, legalább akkora az esélye van annak, hogy 1 percen belül összefutsz egy ázsiai vagy afrikai származású egyénnel, mint annak, hogy egy európaival. Ilyen környezetben nem meglepő, ha hatalmasat fejlődik a nyelvtudásod. A leuveni egyike a világ legrangosabb egyetemeinek, az oktatás magas színvonalú, de egyáltalán nem teljesíthetetlen. A diákok pedig ha kiszabadultak az iskolapadból, a parkokban, vagy az Oude Markton töltik az idejüket. Hogy mi az az Oude Markt? Egy szolid kis tér, úgy 30 (!) szórakozóhellyel. Leuvent mindenki imádja.

Tóth Zsófia, pszichológia szakos hallgató

Életre szóló, felejthetetlen élmény

nkk-rabmate.jpg
Vilniusba, Litvánia fővárosába mentem. Északi emberek, mentalitásuk, kultúrájuk, konyhájuk, kikapcsolódásuk, mind-mind olyan tényező, amely érdekelt. Ez párosult a többi országból érkezett, hatalmas multikulturális egyveleggel, valamint Vilnius európai kulturális fővárosi programjaival, így életre szóló, felejthetetlen élménnyé tette az Erasmus tanulmányaim.

Rab Máté, végzett közgazdász, korábbi hallgató

Fél év utazás, kirándulás és tanulás

nkk-tothzsuzsanna.jpg Számomra pozitív élmény volt a pozsonyi tanszék életében, valamint a cserediák programban való részvétel. Nagy vendégszeretet fogadott mind az egyetemen, mind a pozsonyi városlakók részéről is. A kulturális közeg megváltozása, a külföldi hallgatók mentalitása, valamint a program kirándulásai a legintenzívebb részek, amiket a hazai egyetemen nehezen tapasztalhattam volna meg. Fél év utazás, kirándulás és tanulás várt ott rám. Saját szakommal azonos tanszék fogadott, mégis a kutatási módszerek és a kutatott terület megfogalmazása újszerű és tanulságos volt számomra.

Tóth Zsuzsanna, néprajz szakos hallgató

Új barátok

nkk-blaskoannamaria.jpg
Egyedül, egy idegen országban?....Elsőre kicsit félelmetesnek tűnhet, de közben rájössz, hogy ez életed egyik legnagyobb kihívása és legmeghatározóbb élménye! Barátokat szerezhetsz a világ legkülönbözőbb pontjairól, megismerheted egy idegen ország kultúráját és mindennapjait, tapasztalatokat szerezhetsz egy külföldi felsőoktatási intézményben és mindeközben gyakorolhatod a nyelvet, amit eddig csak az iskolapadban tanultál!
Életre szóló élmény és tapasztalat. Ha teheted, semmiképp ne hagyd ki!

Blaskó Annamária, pszichológia szakos hallgató