Zenei csemegék szeptembertől áprilisig

Verdi-fesztivál, Vivaldi-est, koreai zenekar vendégjátéka és a Bécsi Filharmonikusok koncertje is várja a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar 2013/2014-es koncertprogramjában a publikumot.

A Bartók-Liszt Nemzetközi Zongoraverseny első helyezettje, a lengyelországi Tansman Nemzetközi Zenei verseny nagydíjasa, Balog József zongoraművész nyitott meg a szeptember 25-én a 2013/2014-es zenei évadot a Konzervatóriumi Esték sorozat keretében, amely áprilisig összesen tíz kamarazenei és szóló koncertet tartogat a közönségnek. Igazi zenei csemegének ígérkezik az évente több mint száz koncertet adó Ansan Zenekar – Korea hangversenye októberben, a műsorban tradicionális koreai zene is szerepel majd. Debrecenbe érkezik a Németországban élő fuvolaművész, Duleba Lívia, novemberben a párizsi szaxofonvirtuóz, Christian Wirth koncertezik a Zeneművészeti Kar Liszt termében, de a Konzervatóriumi Esték márciusban a Szent Anna Székesegyházban ősbemutatót is rendez, a Canticum Novum Kamarakórus Vajda János Requiemjét adja elő. Tavaly indult az a szilveszteri kezdeményezés, ami a SONUS Ütőegyüttes vidám évzáró műsorával örvendeztette meg a zene kedvelőit, idén pedig, az előző évi sikert látva, újra szólnak a dobok, ütőhangszerek az óév búcsúztatására.

konzervatoriumi_estek_1.jpg

„Ebben az évben Verdi születésének 200. évfordulójára rendezünk nagyszabású koncertet: az Universitas hangversenysorozat október 14-i előadása hat szólista, 12 kórus és a DE Zeneművészeti Kar Szimfonikus Zenekara közreműködésével különleges válogatást ad Verdi operáinak nyitányai, kórusrészletei és híres áriái közül. Rendezünk Vivaldi-estet is, bemutatkoznak intézményünk művésztanárai és a hangversenysorozat zárásaképpen áprilisban a Bécsi Filharmonikusok Vonósnégyesének hangversenyével készülünk, sőt azt is megünnepeljük, hogy 40 évvel ezelőtt adták át intézményünk épületét” – mutat rá az évad különlegességeire dr. Duffek Mihály, a DE Zeneművészeti Kar dékánja.

universitas_hangversenysorozat_1.jpg

A Zeneművészeti Kar ismeretterjesztő élménykoncerteket rendez az őszi és téli hónapokban: az általános iskolás korú gyermekek részére, Hang–Játék-Zene címmel Petőfi János vitézének kosztümös daljátékát adják elő, a SONUS Ütőegyüttes pedig játékos hangszerbemutatót tart. „Az ütőhangszerek látványa és hangzása minden korosztály számára különleges koncertélményt okoz. A gyerekeknek szóló hangversenyünkön a hangszerek bemutatása mellett különböző stílusú zenéket szólaltatnak meg a zenekar tagjai” – tájékoztatott dr. Váradi Judit, a kar művészeti menedzsere.